Tuesday, March 31, 2009

LUMIKELLUKESED

31. märts














Täna hommikul alustasime küpsisetordi valmistamisega. Direktoril ju sünnipäev! Kui kook valmis, siis viisime selle talle kabinetti, laulsime ka. Mõned olid valmistanud kaunid kaardid lisaks. Tõesti oli vaeva nähtud ja tulemused vahvad.
Laura eesti keele kodune töö oli täna väga põnev. Vaja oli koostada teade Pillekese kadumisest. Tema oli selle ajalehte kleepinud ja isegi esikaanele reklaami lisanud. Nii ju ajalehed oma uudiseid müüvad!Kahjuks aga kolmel õpilasel puudusid tööd hoopiski. Tegemata oli ka loodusõpetuses kodune ülesanne kahel lapsel. Eile puudusid eesti keele töövihikud mitmel. Täna polnud päevikut ühel. Kuidagi palju on neid unustamisi! Õpetajal läks päeva lõpuks tuju päris kurvaks.
Õpetaja Eve-Mai jagas täna tellitud laulupeo kraami. Saabunud olid kotid, mütsid, peapaelad, täiskasvanute pluusid. Laura ja Adeele katsetasid nende erinevaid kandmisviise. Õpetaja käis päeva lõpuni uue pluusiga. Uhke tunne!










Sigrid ja Jaanus käisid täna ujumisvõistlustel. Sigridi muljed: "Hästi läks. Kõik me kolm kaotasime!"

Monday, March 30, 2009

PÄEVARAAMATUD

PALUN OLE HEA JA VAATA ÜLE OMA PÄEVARAAMAT. NEED ON MEIL VÄGA UNARUSSE JÄÄNUD. ÜHTE NÄITEKS POLE NÄINUD JUBA TEISEST VEERANDIST SAADIK! KLASSIKROONIKA OOTAB KORRASTAMIST!

30.märts

Jälle vesine nädalavahetus läbi. Lumi sulab, lumikellukesed õitsevad. Neid ka täna maalisime.
Täna jõudis meie reisisell Sigrid kooli tagasi. Ta kostitas kõiki maitsvate kommidega ja kinkis kõigile kauni teokarbi kaugelt maalt. Õpetaja sai uhke Hispaania lehviku. Väga põnev oli ka oma käega katsuda merisiili. Mõni päris pelgas seda kätte võtta. Muljeid oli Sigridil muidugi palju ja ega kõiki korraga ära kuulata jõuagi, aga pildid koobastest ja loomaaiast panid küll teised ahhetama. Toredad fotod olid tal peale selle veel vaatamiseks kaasas.
Puudujaid täna polnud. Kella keeramine vist tegi väikese vembu ühele unimütsile. Üllatus oli klassis ka. Meie projektor on nüüd laes ja mugav kasutada. Peale tunde sai kohe selle abil multikaid vaadata.
Täna õppisime selgeks ühe uue tähelepanumängu "Kükita!". Päris lõbus oli kui mängureeglid selgeks said. Tuletasime meelde tuntud muinasjutte, neist oli kokku keedetud üks tõeline muinassupp. Lugesime ka uut muinasjuttu "Pilleke paksus metsas". Adeele oli just isaga nädalavahetusel seda lugu laste esituses näinud, kui isa žürii tööd tegi. Arutasime, kuidas kirjutada teadet kaduma läinud Pille leidmiseks.
Kehalises testiti täna oma kehalisi võimeid. Näiteks põnev oli olnud vastupidavuse test. Joonas imestas ise ka, et ta nii kaua vastu pidas.
Algasid näidendite välja mõtlemised, sest reedel on koolilava algklassidele. Uisutajatele on veel 14 vaba kohta.

Sunday, March 29, 2009

MÄNGUASJAMUUSEUMIS

TUND RAAMATUKOGUS

27.märts TEATRIPÄEV TARTUS

Sõitsime teatripäeval Tartusse vaatama menukat etendust "Detektiiv Lotte". Bussi mahutas end 50 teatrihuvilist I-IV klassist, lisaks mõned õpetajad ja emmed. Sõit möödus rahulikult. Mitte ühtegi oksendajat!!! Vaadati multikaid ja aknast välja, maitsti toidupoolist ja kuulati muusikat, mängiti. Esimene peatus oli Käreveres, sai jalgu sirutada ja esimesed ostud sooritada ning külastada WC-d. Tartus vaatasime hoolega bussiaknast välja, meenutasime tuttavaid kohti. Teatris jõudsime riided ära anda ja kavad osta ning kaua ei tulnudki etenduse algust oodata. Meie kohad olid kolmandas-neljandas reas. Etendus oli suu-re-pä-ra-ne. Tegijad ju ka parimatest-parimad: autorid Janno Põldma ja Heiki Ernits, dirigent Tarmo Leinatamm, sõnade autor Leelo Tungal, helilooja Priit Pajusaar, kunstnik Iir Hermeliin, tuttavad näitlejad Gerli Padar, Robert Annus, Leino Rei, Maria Soomets, ... Võrratu lavakujundus ja vaimukad kostüümid. Kaunis muusika. Ja läbinisti head mõtted, head teod, head sõnad! Greete hinnang kohe pärast saalist väljumist oli küll ülivõrdes. Kahjuks lõppes tore etendus aga mõnele pisaratega, sest riietehoiunumbrid olid kaduma läinud. Lõpuks leiti need ka üles. Peame oma asjadega olema üldse hoolikamad. Õpetaja kotti kogunes päeva lõpuks veel üks rahakott, 2 nukku, kindaid 2+1+1, kava, ... Üks karumõmm jäigi kadunuks. Ime, et kõik lapsed ikka koju tagasi jõudsid! Mänguasjamuuseumis vaatasime esmalt uut Barbie näitust. Sealt ei kuulnud muud suurt kui tüdrukute ohkeid ja õhkamisi. Õpetajagi läks sellega kaasa. Poisid veetsid selle aja küll enamuses arvuti taga. Vaadati erinevatest maailmapaikadest pärit mänguasju ja otsiti neid siis vitriinist üles. I korrusel külastasime juba tuttavaid saale. Taas oli huvitav mängida puust mänguasjadega, mängiti ka lauamänge ja kabet, lehitsesime pabernukkude raamatuid. Uus näitus oli ka allkorrusel. Imetlesime ühe lendise lapse Moonika mänguasju. Istusime heade mõtete pingil, tegime varjuteatrit, nägime "Pehmete ja karvaste" nukke, ... Lõpuks sai ometi tööle panna raudtee. Osteti kaasa mõned meened ja kirjutati külalisteraamatusse. Tõre tädi, kes meid vastu võttis, muutus lõpuks täitsa sõbralikuks ja lahkeks. Kuna oli kuu viimane reede, siis oli muuseumikülastus tasuta. Adeelele tuli siia isa vastu (ei olnudki draakoni nägu enam!) ja tema jäi Tartusse, teised asusid koduteele. Tagasisõit oli veidi lärmakam ja rahutum, ju muljed ajasid üle ääre. Mõni üksik pani silma kinni. Ma arvan, et meil oli tore teatripäev. Õhtul võis veel telekast teatripidu kaeda ( mina kukkusin ära ).

26.märts

See oli üks teguderohke päev. Matemaatikatund toimus arvutiklassis. Harjutasime arve 1000-ni kirja panema, järjestama ja võrdlema. Töövihikus olid kõige täpsemad tööd Carmenil, Adeelel, Aigil ja Triinul. Arvuti taga olid seekord osavamad Karel, Aigi, Andra, Adeele, Jaanus ja Laura.
Loodusõpetuses saime tänu Jaanusele ja Joonasele läbi viia katse paatidega.
Esimeses eesti keele tunnis treenisime veel i ja j kasutamist sõnades. Koos paarilisega töötades olid hästi tragid Aigi, Laura ja Hedvika, Greete. Vihiku töö eest kiidan Triinut ja Laurat. Lugemine tuli väga ladusalt ja ilmekalt välja Adeelel. Teine tund oli raamatukogus. Siin tegime tutvust kirjanik Aino Perviku loominguga. Esialgu lugesime paar tema väikest lugu läbi, pärast tuli täita neis väike ülesanne. Kilgi ja kelgu loos oli vaja otsida üles kaashäälikuühendeid ( Adeele ja Joonas leidsid kõige rohkem ) ja Eestimaa loos parandada algustähe vead ( Laura ja Adeele olid hästi tähelepanelikud ). Edasi uurisime raamatuid, mis raamatukogutädid olid välja otsinud. Pärast väikest tutvust alustasid tüdrukud viktoriiniga, aga poisid kogunesid arvutite taha. Tüdrukud uurisid, kes on Aino Perviku raamatuid illustreerinud, otsisid tegelaste kohta andmeid, uurisid sisukordi ja raamatu tutvustusi tagakaantelt, lappasid Paula lugusid, jne. Enim punkte kogusid Adeele ja Laura. Neist jäid ainult poole punktiga maha Carmen ja Hedvika. Poisid täitsid mereröövlite ülesannet. Seal tuli "Arabella" raamatu tegelasi ära tunda. Parim tulemus oli Joonasel ja Renekil. Lõpuks sai veel pisut vaadata "Arabella" filmi. Enne lahkumist laenutati lugemist ja seekord ka filme.
Pärast trenni meisterdasid tüdrukud veel lihavõttejäneseid.

Wednesday, March 25, 2009

25.märts

Täna juhtus matemaatika tunnis erakordne asi - Bingo mängus sai Adeele 5-kordse võidu. Sellist asja pole meil veel enne juhtunud! Õnne oli tal aga veel, ka ajakirja Witch loosimises sai ta auhinna omanikuks. Tasub ikka proovida ja saata oma vastuseid, siis on vähemalt õnnele antud võimalus tulla. Adeelel oli täna veel ka uudis varuks - teisip-neljapäevani loeb ta isa Vikerraadios lastele juttu Mereröövlimäng. Lugu on 12-osaline, räägib sõprusest. Seda saab kuulata õhtul kell 18.30. I osa võid kuulata ka siit , II osa siit. Kuula kindlasti! Adeele soovitusel räägib poiss seal just sellise häälega.

Mõtteid inimeseõpetuse tunnist:
Ma olen õnnelik, kui ma
· mängin
· võimlen
· lasen vibu
· lähen vanaema juurde Rakverre
· saan jalgratta
· saan oma toa
· saan õe või venna
· saan ATV
· saan sõbrale külla minna
· saan tunnistuse
· tantsin
· saan kingituse
· saan aasta vanemaks
· pean sünnipäeva
· saan minna põnevasse kohta
· saan uue sõbra
· pean sünnipäeva
Ma olen kurb, kui ma
· saan haiget
· kukun
· saan kipsi
· saan koduaresti
· suren
· saan peksa
· noritakse
· keegi lööb
· saan riielda
· midagi ära kaotan
· keegi teeb haiget
Ma olen elevil, kui ma
· saan kingitusi
· pean esinema
· saan omale koera
· lähen ujuma
· külalised tulevad
· ootan külalisi
· võtan uut aastat vastu
· ootan külalisi
· lähen sünnipäevale
· saan jõuluvanalt kingitusi
Ma olen üllatunud, kui ma
· leian oma asju
· saan kingituse
· võidan reisi
· saan omale õe või venna
· saan midagi ootamatult
· näen kinke puu otsas
· saan kirja
· külalised tulevad
Ma olen tänulik, kui ma
· saan tänukirja
· saan ujuma
· saan sünnipäeva pidada
· saan seda, mida tahan
· keegi aitab mul õppida
· saan abi
· saan kingi
· saan midagi, mida ma väga tahan
· saan taskuraha
· kelleltki lilli saan
· kui kõik tulevad mu sünnipäevale
Ma olen rõõmus, kui ma
· saan endale mullivanni
· teen hundiratast
· tantsin
· saan sõprade juurde ööseks jääda
· saan maja
· võidan mängu
· võidan palju raha
· saan palju mänguasju
· saan ratsutada
· näen isa
· näen sõpru üle pika aja
· saan kinno või teatrisse minna
· sõbra juurde minna
· kui sõber tuleb minu juurde
· saan perega reisida
· pean enda sünnipäeva

Mida sa tahaksid teha enne, kui 20-a saad?
· põhikool lõpetada
· gümnaasium lõpetada
· ülikooli minna
· Pärnu randa minna
· reisile minna
· lauljaks saada
· miljonäriks saada
· maja osta
· mängida
· kiituskirja saada
· Renekiga mängida
· naise võtta
· mehele minna
· lapsi saada
· autojuhiks saada

Mida sa tahaksid teha enne, kui 100-a saad?
· Pärnu mustast torust alla lasta
· näitlejaks saada
· lapsi saada
· hamstri võtta
· „Targem kui 5-b“saatesse minna
· Pärnu randa minna
· reisile minna
· lauljaks saada
· miljonäriks saada
· maja osta
· auto saada
· tööd saada
· enda talu üles ehitada
· jänes võtta
· hobused võtta
· koer võtta
· kass võtta
· arvuti sisse minna
· vanaonu kepp endale saada
· pruudi leida
· mehele minna
· autoga sõita
· emaks saada ja abielluda

Eesti keele tunnis saime täna naerda, sest üks mees luges raamatust, et nahkhiirtel olid lambad kaelas ( tegelikult olid lambid ).
Homme meisterdame lihavõttejäneseid. Minu jänesega sündis ime. Jänes seisis minu laual ja kui ma seda järsku liigutasin, siis ilmus sealt alt välja šokolaadimuna. Vot nii!

Tuesday, March 24, 2009

24.märts

Jaanus avastas täna koolimaja seina äärest esimesed lilled. Need on ka tema tehtud fotod.
Greete oli täna väga õnnelik ja elevil, sest sai omale väikese täditütre. Nimi oli liiga raske, et kohe oleks meelde jäänud.

Monday, March 23, 2009

TAKS SAI KASUKA

VIKTORIIN

ALGAS UUS VEERAND

Ongi nädal läbi! Kevad tuli päikese ja räästa tilkumisega. Rõõm oli kuulda, et palju oldi õues. Mõni tõi juba rattagi talvekorterist välja. Käidi Tallinnas šoppamas ja arsti juures. Ujuti Valtus ja Pärnus. Käidi külas ja võeti külalisi vastu. Loomulikult külastati vanaemasid-vanaisasid. Karel käis korvpalli ja Triinu-Mardo vibuvõistlustel. Carmen tegi Vilde muuseumis multifilmi. Greete sõitis ATV-ga ja Marta proovis auto juhtimist. Hedvika ratsutas ja vedas heinu. Kahjuks pidid haiged ka veel vaheajal end ravima. Sigrid on veel oma pikal, põneval reisil.
Kooliellu sisse elamine läks täna sujuvalt. Tunnid oli lühikesed, sest elektririkke tõttu oli koolimaja külm ( meie klass on alati soe! ). Mõned ei tahtnud kuidagi varem koolist lahkuda.
Õpetaja Veera jagas täna uusi "Semu" ajakirju. Metsatölli posterid olid väga hinnas, ka ristsõnu lahendati mõnuga.

LÕPPES KOLMAS VEERAND

Veerandilõpu viimane koolipäev algas tavapäraselt viktoriiniga. Korraldajad olid seekord seitsmendikud. Täitsa toredad küsimused olid. Mõned nõudsid rohkem peamurdmist. Vahenumbreid esitasid neljandikud. Võitis võistkond, kuhu kuulus meie klassist Marta. Teise koha saanute hulgas oli Laura. Kolmanda tunni alguses oli kogunemine saalis. Direktor tegi ülevaate lõppenud veerandist. Kiitis tublisid ja veel tublimaid. Üle anti ka vastlapäeva auhinnad. Pärast sööki jõudis kätte tunnistuste jagamise aeg. Seda oodati loomulikult kõige rohkem. Õpetaja sättis veel viimaseid asju laual kui kell oli juba helisenud. Äkki tõstsin pilgu, et tundi alustada, aga lauad olid tühjad. Kõik olid klassi tagumisse otsa end kavalate nägudega ritta sättinud, laulikud peos. Üllatati lauluga õpetajast. Asja organiseeris vist ADEELE.
Carmen oli valmistanud toredad kaardid eraldi tüdrukutele ja poistele. Tüdrukute kaardile oli joonistatud Lotte, poiste kaart oli aga mõistekaardina vormistatud. Mõtted sellelt:
  • poistele meeldivad autod
  • poistele meeldivad bussid
  • poistele ei meeldi tüdrukud
  • poistele ei meeldi kleit
  • neile meeldib arvuti
  • poistel on lühikesed juuksed
  • poistel ei ole suured tissid
  • poisid on poisid

Tunnistustega võis igati rahule jääda. Mulle tundus, et enamusel olid tulemused paremad kui eelmisel veerandil.

Thursday, March 12, 2009