Wednesday, September 30, 2009

SEPTEMBRIKUU VIIMASED PÄEVAD

Nüüd on küll sügis käes! Hommikud on juba üsna jahedad, päeval sajab vihma. Tundub, et kõik pilved on vett täis ja rasked ning kipuvad maale tagasi. Koolimaja aga sai sooja tuppa. Võid hommikul oma paksu fliisi rahulikult riietehoidu jätta, sest tuba on tõeliselt soe.
Kummikeks on olnud hästi populaarne, hüppavad ka poisid ja isegi seitsmendik ei pea paljuks pikakas keksida. Nii palju rõõmu 10 kr ostust!
Usinalt närime õunu. Õpetaja esmaspäeval toodud korvitäis kadus kahe päevaga, täna tõi Adeele täiendust. Mardo toodud tuhksuhkruga jõhvikad kadusid ühe vahetunniga. Aga mina sain temalt kaelakee tõrude ja kastanitega. Sobis hästi! Karel on samuti kogunud tõrusid, õpetaja tõi Juurust kastaneid. Neist on kaks päeva pikakas meisterdatud vahvaid olendeid.
Esmaspäeval oli lõunasöögi kõrvale pakutud leib "sama hea nagu sai" ( Greete ). Teisipäeval näksiti kaalikakausid päeva lõpuks tühjaks, karamellkissellid kadusid ka naabrite laudadelt meie kõhtu ( muidugi pärast nende lahkumist ).
Matemaatikas oleme tegelenud kirjaliku arvutamisega. Tuleb meelde tuletada eelmisel aastal õpitu. Silma on paistnud Joonas ja Triinu, kes aina kiituseid kogunud. Mõni kipub liiga kiirustama oma töid tehes ja nii tulevad rumalad vead, mida ka ise pärast kahetsetakse. Peast arvutamises jäid silma Laura ja Andra, kel õnnestus komme kõige rohkem koguda. Mõni paar oli hädas, et kuidas sa hing seda ühte teenitud kommi omavahel jagad.
Esmaspäevaks oli Sigrid kaasa toonud toredaid Edgar Valteri joonistatud postkaarte pokudest. Tänud talle, oli huvitav täiendus meie reedesele raamatukogutunnile. Paljud olid lahendanud ka mõistatuse Edgar Valteri loomingu kohta. Kiitused Hedvikale, Sigridile, Martale, Joonasele, Karelile, Triinule, Renekile, Adeelele, Jaanusele, Carmenile. Raamatukogu luuletus sai väga kenasti kõigil pähe ja viied päevikusse. Nauditav oli Mardo esinemine koos liigutustega. Juttu oleme ajanud ajakirjanduse teemal. Täna uurisime kodust kaasa toodud ajalehti-ajakirju, otsisime sihtgruppe, uurisime rubriike. Homme valmib meie oma klassi ajaleht. Arvutitunnis vaatasime lisaks ajalehtede-ajakirjade kodulehekülgi. Üllatus oli, kui nii mõnelgi leheküljel avanes infot tuttavate kohta, nt Nädalisest Triinust ja Karelist, Adeelest Heast Lapsest, Adeele isast Õpetajate Lehest. Tutvusime ajakirjaga Lasteaed ja leidsime sealt omalegi sobivat, meisterdamisideid, vahvaid luuletusi. Viimased kopeerisime ka Wordi ja tegime nendega tekstitöötlust. Jälle millegi võrra targemad. Eelmisel nädalal õpitu kohta tegime töö nr 2. Seekord jättis soovida töökorralduste lugemine, õpetaja pidi enamusele abiks olema ja suunama õigele teele, mitte ei taheta näiteid tähele panna, need ju ometi abiks olemas. Tähele panin seda, et need, kes meil usinad juturaamatute lugejad, oskasid ka töökorraldusi lugeda ja mõista, ei vajanud õpetaja näpuga näitamist. Parimad tulemused sel korral Adeelel, Jaanusel. Kiidan veel Hedvikat, Laurat, Martat, Joonast, Carmenit.
Tõeliselt tegid rõõmu inimeseõpetuse tööd. Need oli värvikad, põhjalikud, huvitavad. Mängisime samu situatsioone ka läbi ja siis oli juba kergem oma tundeid kirjeldada. Väga huvitavad mõtted olid Laural, Martal ja Adeelel.
Loodusõpetuses kordasime üle kahepaiksete kohta õpitu ja sõbraga koos täideti töövihikut sellel teemal. Täpsed tööd olid Sigridil, Hedvikal, Andral, Martal, Renekil, Jaanusel, Laural. Edasi süvenesime roomajate maailma. Veidi kõhedust tekitav teema mõne arvates. Koduseks tööks jäi joonistada saurus ja uurida neid raamatutest. Õpetaja seadis päeva lõpus selle teemalistest raamatutest klassis üles väikese näituse. Loodan, et neid ka lehitsetakse ja uuritakse. Neist leiad abi ka koduses töös. Ainult kasuta!
Inglise keele tundides on jõutud juba o-tähega sõnadeni. Päevikutes nägin ohtralt kleepse sõnademängu eest. Kehalises mängiti saalihokit. Sigrid olevat olnud väga hea väravavaht teiste arvates. Aga üks litter lendas oma väravasse ka, seda juhtub ka suurtel tegijatel. Kandletunnist tuli Andra nii säravate silmadega tagasi, et oli kohe näha, kuidas asi lapsele meeldib. Uhkelt näitas ta teistele oma pilli. Järgmisel nädalal algavad ka kergejõustiku treeningud. Mõni poiss võiks küll osa võtta, tüdrukud on vist juba niigi hõivatud.
Tänan korras päevaraamatute eest Sigridit, Adeelet, Karelit, Renekit, Carmenit, Joonast.
Kiitust väärib veel Renek, kes on pikapäevarühmas üks usinam õpilane. Ei ole talle vaja meelde tuletada, et hakka nüüd koduseid töid tegema. Mees on endale selgeks teinud, et kui ruttu töö ära teha, siis jääb rohkem aega vabaduseks. Mõistlik!
Soovime Aigile kiiret paranemist!

Sunday, September 27, 2009

RAAMATUKOGUS

ÕUNAJOOKS

INGLISE KEELE TUNNIS

Ühel päeval kutsuti mind inglise keele tundi külla. Rühmad olid ette valmistanud rollimängud - koolitund, kuhu üks õpilane hilineb. Olin üllatunud, kui suur sõnavara juba selle lühikese ajaga on omandatud. Ja mis kõige toredam - silmad särasid! Tänud õpetaja Tiinale!

MÖÖDUNUD NÄDAL

Kolmapäeval algas sügis. Minu akna taga kolistas ta küll öösel hirmsasti ja nõudis tungivalt sisselaskmist. Koolis oli traditsiooniline õunajooks. Maitsvad õunad pani välja Valtu Aed. Tädi Helgi poolt olid kaunid diplomid kiirematele.














Jooksid 2-10-aastased. 9-aastaste poiste hulgas oli lihtsam konkurentsis püsida, sest osalejaid oli ainult 4. Tüdrukud pidid rohkem vaeva nägema. Rõõmu tegi see, et kõik alustajad lõpetasid, isegi Carmen, kes oli hädas jalavaluga, otsustas siiski proovida ja jooksis visalt lõpuni. Oldi heas tujus ja tunti rõõmu ka selle üle, et tulemus eelmise aastaga paranes.
Inimeseõpetuse tunnis vaatasime üle kodused tööd, kus pilt tervisliku toiduga. Adeele oli kaasa toonud vahva raamatu, mida ta teistele põhjalikult tutvustas. Tema vihje peale uurisime ka järgmisel päeval arvutitunnis raamatuga seotud lehekülge - http://www.toitumine.ee/.
Eesti keele tundides keerutasime sel nädalal hoolega taldrikut. Ega me ei nõidunud, vaid leidsime hoopis liitsõnu.










See käis nii - õpetaja oli kaks sõnadega papptaldrikut klambriga ühendanud ja neid sai keerutada ja uusi sõnu leida. Iga päevaga muutus saak suuremaks ja vahed rühmade vahel väiksemaks.














Reedene eesti keele tund toimus raamatukogus. Tähistasime Edgar Valteri 80.sünniaastapäeva. Õpetaja luges ette Leelo Tungla luuletuse, mis sellele muinajutulisele inimesele pühendatud. Pärast lugemist õhkas Hedvika südamest, et see oli nii ilus! Mis sa hing veel tahad?! Tutvusime veidi kunstniku elulooga, uurisime tema raamatuid, vaatasime tema maale interneti vahendusel. Mõned laenutused tehti ka. Loodetavasti avanes see muinasjutuline inimene veidi ka meie jaoks. Mina ise sain küll tundi ette valmistades palju uut teada.
Neljapäeval säras lõpuks kunstitunni eel õues päike ja otsustasime õuetunni teha. Korra sattusime ikka ka vihmapilve alla ja saime veidi niisutada. Kogusime materjali õnnitluskaartide valmistamiseks. Eelmisel päeval saabunud sügis oli jätnud veel mõned kaunid õied. Kaardid tulid välja kaunid. Hoolega mõeldi paigutusele ja sätiti taimi. Kareli kaart valiti välja raamatukogule kinkimiseks. Marta kirjutas oma ilusa käekirjaga teksti sinna sisse. Reedel valmisid kunstitunnis rebimistehnikas puuviljad ja kliistrimaalis astrid. Uurisime astrite iseloomulikku välimust ja püüdsime seda saavutada oma töös nii, et ajasime kliistri ja värvi kahvliga segamini. Tööd said kaunid.
Mõlemal päeval tegi meiega tööd kaasa I klassi Emily, kes pikapäeva rühmas käib.

Õpetaja kõrvad said tunnis pai, kui keegi ütles, et talle nii meeldib maalida. Sellega oli õpetaja kahe käega nõus ja otsis välja oma eelmisel nädalavahetusel maalitud kalossid. Neid prooviti usinalt omale jalga ja nalja tegi see, et mõnele olid need parajamad kui õpetajale endale.












Meie koolimaja sai sel nädalal selga oma kaunima rüü.
Mardo kostitas kõiki oma aia maitsvate porganditega.










ASTRID

PUUVILJAD

Friday, September 25, 2009

Tuesday, September 22, 2009

22. september

Täna ei ole üldse isu blogida. Loe ajalehte Postimees siit
Kommentaarid võtavad igasuguse isu jätkata ära. Mis arvate teie?

Monday, September 21, 2009

21.september

Ilus nädalavahetus sai läbi. Muljeid oli palju - laat Raplas, sõidud Kohilasse ja Viljandisse, sünnipäevad, ATV ja autoga sõit, mängud õues, pühapäevakool, puust mõõga meisterdamine, batuudil hüppamine, ratsutamine, vibuvõistlused, ema tagasitulek, talgud külas, ...
Õpetaja tõi Tallinnast keksukummi, mida kiirelt katsetama asuti.
Triinu demonstreeris uut karikat, mille ta Järvakandis välja teenis. Sigrid tutvustas oma tikkimistööd.
Mardo tõi vaatamiseks ja katsumiseks oma lemmiku, tsintsilja karvu. Niiiiiiiiiii pehmed!
Nädalavahetuseks andis õpetaja ühe mõistatuse lahendada. Adeele esitas om arvamuse oksa kujul. Enamus arvas nagu temagi, et tegemist on arooniaga. Päevalehes, kust ma selle mõistatuse leidsin, oli aga vastuseks pakutud toomingat. Igal esmaspäeval ilmub Päevalehe tagumisel küljel looduslehekülg, kus Kristel Vilbaste kirjutab imeliselt loodusest. Nt: Mõni kask ongi juba nii hõre, et puu luukere paistab. Vahtrad on sel aastal eriti kaunid ja punased - kuigi tõsiseid öökülmi pole olnud, on ometi keegi käinud neid kaunitare näpistamas. Soovitan neid lehekülgi soojalt lugeda.
Matemaatikas õppisime tundma avaldisi. Koduse töö eest kiitus Laurale. Homme teeme esimese kontrolltöö.
Eesti keele tunnis uurisime täna pliiatsi ajalugu. Lugesime fakte tema arengust, uurisime ajatelge. Saime teada, mis on grafiit, patendeerimine, leiukoht, et vanasti pastakaid täideti suurtes linnades ja et pliiats on pärit Inglimaalt ning pastakas Ungarist. Lugemisharjutuses olid väga täpsed Joonas ja Andra ning nutikad-kiired ristsõna lahendajad olid Aigi ja Adeele.
Päevaraamatud on korras pooltel, 8 lapsel. Kiidan Triinut, Hedvikat, Martat, Carmenit, Karelit, Andrat, Greetet ja Renekit.
Homme lähevad peale sööki võistlema Laura, Karel ja Jaanus. Õhtul kell 17 on võimalik minna klubisse meisterdama. Õpetaja Pille ootab kõiki huvilisi. See on tasuta ja kell 18 algab film M-Komando, pilet 15 kr. Filmist lähemalt saad lugeda ja treilerit vaadata siit. Tegelasteks on seal näiteks merisead, kärbes Pori, mutt Prillu, hamster Setu. Film on dubleeritud eesti keelde.

ÕUNASAAK

VAHETUNNIS

Sunday, September 20, 2009

MÖÖDUNUD KOOLINÄDAL

Kolm viimast päeva oli koolis juba nii nagu peab. Kõik vahendid olemas ( mida ei saa öelda muusikatunni kohta ) ja töö käis lustiga.
Inimeseõpetuses uurisime sõbra tehtud pilte ja otsisime neilt erinevusi. Eriti põhjalikult olid valmistunud Triinu, Marta, Renek ja Adeele.
Peegelkirja lugemiseks ja kirjutamiseks otsis õpetaja välja väikesed taskupeeglid. Enne kui sai asuda tööle, oli muidugi vaja püüda päikesejänkusid. Keela rõõmu! Eelmisest nädalast ehivad inglise keele klassi uued lipud - kingitus Renekilt. Juurde õpiti E-, F- ja G-ga sõnad.
Loodusõpetuses uudistasime selgroogsete loomade luustikke. Lähemat tutvust tegime kaladega. Sigridil paistis olevat eriti palju kogemusi kaladega ja kalapüügiga. Abiks oli ka sõber internet. Uudistasime lehekülge bio.edu.ee Hiljem arvutitunnis "püüdsime kalu". Eriti "näkkas" Adeelel ja Renekil. Nagu ikka vajab kalamees kannatlikkust ja püsivust. Kuna eelmisel päeval vestlesime tervislikust toidust, siis teises mängus tuligi hoolega "süüa porgandeid". Siin oli ületamatu Karel. Aigi uuris sel nädalal hoolega kaarti ja leidis sealt üles Prantsusmaa. Ta ei jõua kuidagi ema tagasitulekut ära oodata. Ühel hommikul poetas Greete õpetaja lauale 2 pirakat kastanit. Nädala lõpuks olid need oma koored purustanud ja välja tuli 3 pruuni ja läikivat kastanimuna. Pikapäevarühmas valmisid neist ja Raidi omadest vahvad loomad ning vurrid. Eesti keele tundides tegelesime palju liitsõnadega. Kõige kaunima kirjaga vihik oli Joonasel. Lugesime Ilmar Trulli lõbusat lugu seppadest ( kiitus Hedvikale ), lisaks veel tema lustlikke luuletusi sügisest ja koolist. Ilmeka lugemisega paistsid silma Andra ja Joonas. Kui osa lapsi oli Raplas "Kaval-Antsu ja Vanapaganat" vaatamas, mängisime meie elukutsete mängu. Igaüks kirjutas paberile ühe elukutse ja teisele ühe tööriista. Loosiga võeti endale üks sedel mõlemast hulgast. Nüüd tuli ära põhjendada, miks sel ametimehel seda riista vaja võiks minna. Jaanusel jagus häid mõtteid kuhjaga, andis teistelegi head nõu.




Lõvi Lõrri ja jänes Jassi rongisõidu lugu jutustasid eriti mõnusalt Hedvika ja Triinu. Jaanus on meil väga kiire mees, tema jõudis sel nädalal teha ka suurepärase lisaülesande liitsõnadega spordialadest.

Matemaatikas tegelesime tähte sisaldavate võrduste ja võrratustega. Seda sai ka arvutitunnis treenida. Esimeses Bingos oli õnne Mardol, Martal, Joonasel, Renekil, Aigil ja Adeelel. Peast arvutamise võistluses oli võidukas Hedvika meeskond, õpetajale jäi silma veel Marta ladus töö. Koduste tööde eest kogusid kõige rohkem kiitusi Renek ja Adeele.

Karel oli tubli teatejooksude võistlustel. Tüdrukud alustasid iluvõimlemistrennidega. Olid esimesed pillimängu tunnid. Mõni jõuab ikka väga palju! Neljapäeval kui läksin muusikutele meelde tuletama, et aeg on minna bussi peale, käis muusikaklassis kõva musitseerimine koos õpetaja Eve-Maiga. Kehtna tüdrukud lippasid bussi peale, aga Sigrid mängis mitmel pillil mulle omandatu ette. Nii tore on näha, et nauditakse oma tegemisi.

Kunstitunnis valmisid neljapäeval puuviljade pildid. Õpilasi oli klassis vähe ( teater Raplas )ja tööd tehti mõnuga. Mõned arvasid, et küll oleks rahulik elu kui klassis olekski ainult 8 last. Tuletasime meelde põhivärvid ja nendest tuletatud värvid. Greete töö sai kiita värvikirevuse ja Aigi oma kompositsiooni eest. Reedel kiitsid teatris käijadki valminud pilte. Uueks tööks oli õunte hõõrumine paberile läbi trafareti. Silma jäi Laura ja Kareli töö puhtus. Kõik tööd õnnestusid ja said värvikirevad ning sügisesed.

Adeele ema piltide abil saame meiegi osa "Hea Lapse" sünnipäevapeost.

Tänud Carmeni, Reneki, Marta ja Mardo emadele. Meil kulub kõik ära.