Sunday, September 6, 2009

ESIMENE KOOLINÄDAL

Kolm esimest koolipäeva ongi möödas. Need olid rõõmsad ja reipad, kõik ju hästi puhanud. Tore on õpetada lapsi, kes täis õpihimu. Kolmapäeval alustasime energiaringiga. Õpetaja saatis teele teretuse ja see jõudis ringiga kenasti tagasi. Loodetavasti jätkub sellist ühist meelt ja sõbra tuge terveks aastaks meie klassis. Siis on kõigil koos hea ja turvaline olla.
Kõige rohkem oodati muidugi uut õppeainet - inglise keelt. Esimesest tunnist tuldi õhina ja õpikutega. Renek tõlkis kohe õpetajale õpiku kaanel oleva teksti ära. Selgeks olla saadud tervitamine ja enda tutvustamine. Matemaatikas mängisime mitut uut mängu. Bingos tuli esmalt arvutada ja siis leida klassist väidetele vastavate õpilaste nimed. Võitjaks sai see, kel tabel täis. Kõige rohkem otsiti klassikaaslast, kel sünnipäev aasta viimasel kuul. Jaanus ainult muheles selle üle. Leida tuli veel näiteks, kelle peres on 5 liiget, kes tuleb kooli neljarattalisega, kes elab kahekorruselises majas, kellel on o kodulooma, jne. Numbripallimängus kasutasime hernekotte, tuli liita kuni 100 täis. Siin kogunesid pikalt mõtlemajääjatele miinused. Uusi mänge on mul varuks veel hulgi - neid kogusin käidud kursustelt ja ostsin suvel mitu põnevat raamatut lisaks. Tekstülesandeid lahendasime oma kooli õpilaste kohta ja koolialguse lilledest, astritest. Üllatus oli see, et kui õpetaja palus oma vaasist astri õied üles otsida, siis see osutus väga keerukaks ülesandeks. Adeele arvas, et kui õpetaja vaasis olevatest gladioolidest hakata ülesandeid koostama, siis saab neid terve õpiku jagu. Oma endist head peast arvutamise oskust jõudsid demonstreerida Karel, Jaanus ja Adeele.
Eesti keele tundides on teemad jaotatud sel aastal nii, et kaks nädalat järjest saab keskenduda ühele suurele teemale. Esimeseks kaheks nädalaks on see KÄHKU KOOLI! Peamiselt rääkisime sellest, kuidas möödus suvi. Õpetaja näitas pildiseeriat oma suvest ja reedel pajatasid kõik oma jaost. Hedvika, Adeele, Marta ja Sigrid leidsid võimaluse näidata ka oma pilte. Renek oli ise joonistanud väga vahva pildi Tallinna merepäevadest. Nägime Hedvika fotot legomaalt, Adeele kurrutatud kotti. Järgnevalt märksõnu meie suvest: vibuvõistlused, korvpallilaager, Nõiariik, ujumine, Hiiumaa, ralli, hobused, kart, Läti, Leedu, Soome, Taani, Gotland, Legoland, Vembu-Tembumaa, tivoli, Rakvere, Varbola puupäevad, Vormsi saar, kino, hobusepäev, Kihnu Virve, Tanel Padar, jänesed, Viljandi, rongi- ja lennukisõit üksipäini, sünnipäev, sõjatamm,Pärnu rand, laulupidu, Jaan Tätte, juturaamatud, Pokumaa, ... Nädala lõpuks muutus meie klassi Eestimaa kaart õige kirjuks - kõik külastatud kohad said täppidega ära märgitud. Ka maailma kaart sai mitu täppi peale.












Enamus julges oma nime kirja panna sellele tahvlile, kus skeem näitas, et õpihimu on kahe aastaga suuremaks läinud, oli ka neid, kel see pidavat samal tasemel püsima ja ka üks ülestunnistus, et õpihimu on vähemaks jäänud. Lugesime mitmeid koolialguse luuletusi, autoriteks Leelo Tungal, Wimberg, Vladislav Koržets. Lahendasime ristsõnu, koostasime lauseid, kuulasime " Bullerby lastest" katkendit, lahendasime mõistatusi, tuletasime meelde kirjatähed ( Joonase tähed tegid eriti rõõmu ). Hedvika ja Adeele jäid silma tähelepanelike lugejatena.
Kunstitunnid plaanis õpetaja õue, aga ilm tegi oma töö. Tegutsesime siis klassis. Neljapäeval valmisid voltides pliiatsid, need kuluvad järjehoidjateks ära. Eriti kiired voltijad olid Sigrid, Triinu, Carmen. Disaineri tööd nautisid eriti Andra, Laura, Marta, Hedvika. Reedel meisterdasime liblikaid. Töö nõudis täpsust ja visadust. Enne tööle asumist lugesime huvitavaid fakte neist, vaatasime slaidikava liblikate arengu kohta. Saime teada näiteks, et maailmas on 160 000 erinevat liiki liblikaid ja et Madagaskaril elavad liblikad, kes toituvad inimeste pisaratest ja neil on selleks kuni 35 cm imilont, et Malaisias elavad liblikad imevad isegi inimeste verd. Rõõmu teeb see, et kui tunnis tuleb juttu mõnest maailma paigast, siis tullakse seda kohe kaardi juurde otsima. Nii peaks küll pilt erinevatest maadest varsti silma ette jääma. Tunni lõpuni jooksid ekraanil pildid erinevatest liblikatest. Kui meie lõpetasime ja pikapäevarühm klassi vallutas, siis tahtsid sama tööd teha ka meist nooremad ja vanemad. Nüüd oli hea juba teisi õpetada. Kolmapäeval nosis igaüks oma võileiba, aga teistel päevadel sõime juba korralikult koolilõunat - makarone viinerikastmega ja ühepajatoitu. Osadel kipub aga söögilauas enamus energiat kahjuks minema lobisemisele.

Lisaks kostitas Adeele sel nädalal kõiki põneva õietolmu šokolaadi ja pirnidega.


Oli tore nädal!

No comments: