Saturday, April 18, 2009

Tagasivaade nädalale

See nädal läks küll nii mööda, et ei saanud arugi, kuhu aeg kulus ( nt tuli võidelda taastuva tervise ja läheneva külalava tegemistega ). Püüan nüüd teha tagasivaate.
Matemaatikas õppisime hoolega korrutamist arvudega 2 ja 3. Seda tehti õhinaga. Et asi igav ja tüütu poleks, sai mängida mitmeid mänge. Andra on meil väga kiire peast arvutaja ja võitis mitu mängu järjest. Ka Bingos oli tal jälle õnne, lisaks veel naeratas õnn Aigile ja Greetele. Äraarvamismäng meeldis väga Renekile.

Üheks lemmikuks muutus "Kummikaru" mäng. Selleks kleepis õpetaja eri värvi pudelikorkidele peale korrutamisülesanded, sisse vastused. Mängitakse paarides. Üks valib korgid välja ja teine lahendab neil olevaid ülesandeid. Kui öeldud vastus kattub korgi sees olevaga, siis tuleb punkt. Kui neid punkte koguneb liivakella jooksmise ajal 15, siis on kummikomm karuke käes. Selle mängu suurimateks fännideks kujunesid Mardo ja Triinu. Joonas on aga kahtlemata suurim korrutamisefänn üldse. Küll nurub ülesandeid pikapäevarühmas suurtelt poistelt, küll õpetajalt, ühel päeval õpetas klassist läbi läinud õpetaja Veera talle nippi 5-ga lõppevate kahekohaliste arvude korrutamiseks ( nt 25 * 25 ). On tore teha tööd õpilastega, kellel õpihimu ja soov uusi asju omandada. Hästi läksid peale ka korratabeli treenimiseks arvutimängud: seigeldi koos ahvidega džunglis, ujuti koos kaladega, kujundati modelle ja tondikesi.
Eesti keele tundides oli teemaks sünnipäev. Lugesime ja jutustasime, kuidas pidasid sünnipäevi Taavi ja Pipi. Väga tore jutustaja oli Joonas. Lisaks luges õpetaja ette mitmeid katkendeid erinevatest lasteraamatutest - “Sipsik”, “Londiste”, “Karlsson”, “Trips, Traps ja Trull”, “Bullerby lapsed”. Silma paistsid lugejad lapsed Marta, Carmen, Adeele, Hedvika, Triinu. Ikka oskasid nad neist raamatutest midagi teistele meenutada ja näiteid tuua. Lisaks harjutasime kutse ja õnnitluskaardi kirjutamist. Väga kaunid kaardid kirjutasid Andra ja Sigrid. Ilmekad lugejad olid sel nädalal Mardo, Aigi ja Carmen. Tegelesime lühenditega. Lühend ps pani pikalt pead murda. Õpetaja palus minna kaardi juurde ja sealt abi leida. Leiti üles Viimsi ps ja saadi teada, et see on poolsaar ja mille poolest erineb see saarest. Adeele poolt kooli toodud Eesti maakaardi juurde on meil pidevalt asja, see kulub väga marjaks ära.Lühendeid ära arvates liikusime samm-sammult kõrgemalt madalamale - püsti, toolile, kükki, kõhuli. Igal juhul oli veidi lõbusam kui laua taga istuda. Silma jäid lühendite leidmisel Aigi ja Joonas.Kirjutasime etteütlust. Kiidan Aigit, Karelit, Renekit, Carmenit, Laurat.
Loodusõpetuses esitles igaüks üht Eestis elavat looma, rääkis selle pesapaigast ja toidust. Oli väga toredaid töid. Kahtlemata kujunes lemmikuks jänes. Eriti kiidan Adeelet, Martat ja Triinut. Vaatasime ka kaasa toodud fotosid lemmikloomadest. Adeele tegi lõpuks väikese vembu ja tutvustas oma tagaaias elavat elevanti. Mõni kuulas teda väga tõsise ja mõtliku näoga.Kunstitunnis joonistasime liivapaberile sinililli. Mardo oli neid taas kooli toonud ja nüüd sai neid lähedalt uurida. Kui lilled valmis, triikisime need sinisele paberile. Valmisid kaunid pildid, aga need vajavad veel vormistamist. Salvrätitehnikas tegime õnnitluskaarti, aga sellest me veel vaikime. Tuleb aeg! Suurepärane abiline õpetajale ja abivalmis kaaslane teistele oli Hedvika.
Käsitööringis kaunistasime tekstiilivärvidega sokke. Tund algas sellega, et jalad pandi lauale ja lasti mõtetel lennata. Hea, et keegi uksest sisse ei astunud. Oleks vast pilt olnud!Edasi pandi pliiatsi ja kriidiga sokile paika kujutletav muster. Nüüd sai värvidega mõtteid teostama hakata.Hirmus vahvad ja rõõmsad varbakatted on nüüd 20 lapsel.Tüdrukud tegid sel nädalal hoolega trenni, võistlused lähenevad. Neljapäeval oli õpetaja Kadi võimlejatega väga rahul. Ta palus kõiki kiita. Pühapäeval toimub väike treeninglaager. Korvpallipoiss Karelit ootavad ees Eesti meistrivõistlused. Ta ise küll ütles, et kui nad võidavad, siis saavad neist maailmameistrid. Soovime edu ja hoiame pöialt! Kooli külastas reedel ka arst. Ta mõõtis, kaalus, vaatas silmanägemist, uuris rühti.
Üldiselt saatis nädalat rõõmus meeleolu. Mardol oli kõigile nädalalõpuks kimbuke kevadlilli.
Kahju on Jaanusest, kes juba pikalt puudub, Joonasest, kes kätt tõsiselt vigastas ning tõrvatilgaks on ka ikka jätkuvalt unustamised, unustamised, …
Elevusega võeti vastu teated lähenevatest reisidest. Uudistasime Eesti kaarti ja vaatasime, kus asuvad Nõva ja Toolse. Toolse osas ootame veel vanemate arvamust. Mõned positiivsed tagasisidemed on juba tulnud. Tänan Joonase ema toetavate sõnade eest. Need läbi lugenud ja arvutikaane ning kooliukse reedel sulgenud, läksin kerge südamega nädalavahetusele. Tõesti oli tore nädal ja tagasivaadet üle lugedes märkasin, et kõiki oli põhjust kiita. Nii ta ongi, meil kõigil on tugevad küljed ja me kõik olema milleski tublid.

No comments: