Wednesday, April 16, 2008

16.APRILL

Jälle üks tore koolipäev möödas. Kurb on aga see, et Adeele sai kaks koolipäeva koolis olla ja jäi uude haigusesse. Ka Hedvika on taas tõbine. Jaanust pole see nädal näinudki. Millal ometi need haigused lõpevad?

Eesti keele tunnis alustasime sõnade kirjutamisega. Igal pildil olevas sõnas oli e-täht. Otsisime pika ja ülipika ee-ga sõnu ning kirjutasime neid tahvlitele. Kokku oli 13 sõna. Kõige edukamad kirjutajad olid täna Laura ( 12 sõna ), Joonas ja Carmen ( 11 sõna ). Õppisime ka kirjutama suurt kirjatähe E-d. Kirja sai hulga meile tuttavaid E-tähega nimesid, nt Ebe, Eve, Eldur, Evelin,...Ka tähtsad sõnad Eesti ja Euroopa, sest siin on meie kodumaa. Lugesime Anna ja Aadama kodust ning toast. Põhjalikult uurisime nende majaplaani. Kodune töö töövihikus ei valmistanud enamusele raskusi. Jääb ju meelde küll, et sulghäälik s ja h kõrval on tugev. Kiitus Greetele, Renekile, Mirjamile, Laurale, Joonasele, Karelile, Martale, Triinule ja Sigridile. Silma jäid veel Reneki, Marta, Sigridi ja Mardo töövihikud täpsete kirjatöödega lk 43-44. Ei olnud neil puudu ühtki täppi ega kriipsu. Tublid! Kahjuks ei olnud nii rõõmustav vaadata kirjalehti. V-tähtede eest kuulub kiitus ainult Carmenile. Päris kenad tööd olid veel Karelil, Martal, Hedvikal. O-tähtedega oli veel hullem lugu. Ei saanud ühtegi viit töö alla kirjutada. Renekil ja Triinul olid kõige paremad tulemused. Üldiselt nägid tööd välja lohakad ja ripa-rapa tehtud. Kurb! Meie pikalt puudujatel on mitmed kirjalehed esitamata. Tuleb pingutada ja teistele järgi jõuda.
Täna otsiti üle hulga aja vahetunnis Anna ja Aadam mänguasjade kastist välja ja läks mänguks.
Inimeseõpetuse tund oli täna põnev. Rääkisime mängimisest. Mõni oli kodus väga põhjalikult valmistunud. Uuriti, milliseid mänge mängisid vanemad ja vanavanemad lastena, mida mängiti ise väikesena, millega meeldib nüüd mängida... Tüdrukutel olid ootuspäraselt joonistatud nukud ja nukumajad. Poistel domineeris arvuti, aga ka pall ja kaardid. Oli huvitav teada saada, et Carmeni emale meeldis jalgpalli mängida; Joonase isa laskis vibu, ema mängis sulgpalli; Marta vanaema ja vanaisa mängisid puust loomadega, ema aga tagaajamist; Triinu emale ja vanaemale meeldisid arvutamismängud; Laura isa mängis lauamänge; Sigridi emale tegi tema isa puust nukke; nukkudega mängis ka Mardo ema; Kareli isa mängis malet ja kabet, kaarte, peitust ja hoopi; ka Andra emale meeldisid kaardimängud ja kabe-male; Reneki ema mängis kabet ja isa kaarte. Mitmel lapsel oli kaasas tore mäng. Marta õpetas ühte kaardimängu. Selle võitis Triinu. Greetel oli mäng, mida saab ruudulisel paberil mängida. Laura võitis. Karelil oli kaasas kabe. Laural kaasas terve raamat mänge. Ta õpetas sealt teistele mängu "Lambake ja pime karjus". Seda mängiti kehalise tunnis. Hinnang oli LAHE! Kõige popimaks osutus Joonase piraatide mäng. Seda mängiti tunnis, vahetunnis ja peale tunde. Reegleid oli palju, aga mäng oli põnev. Eriti vedas seal Carmenil, kes kogus pidevalt kõige suurema rahahunniku.
Kehalise tund oli täna õues. Nii hakkabki nüüd olema, kui ilm vähegi lubab. Tagasi tulles vaieldi, kui palju ikka maha joosti.
Arvutitunnis tegime viktoriini Loodusmuuseumis nähtu-kuuldu kohta. Kõige rohkem punkte kogus Mardo. Kuna käimas on südamenädal, siis olid tänased mängud tervisliku toidu ja hammaste kohta. Memoriinis kogus võimsalt punkte Karel, Marta oli kõige osavam puuviljade püüdja ja tervislike toitude äraarvaja. Need mängud leiad suurematele mõeldud linkide alt.
Pärast tunde usutlesid Mirjam ja Carmen õpetajat, et mis tunne on olla õpetaja. Vastasin, et tore tunne on olla tublide laste õpetaja, aga täna ei olnud kogu aeg väga hea tunne, sest mitu kodust ööd oli tegemata, mitu asja koju ununenud. Lõpuks pani Carmen kiivri pähe ja alustas koduteed. Mirjamist jäi täna tahvlile selline kiri

No comments: