Saturday, April 26, 2008

25.APRILL

Võrratu ilm. Esimese tunni peame koolimajas vastu, siis põgeneme õue.
Eesti keeles lahendame mõistatusi metsloomadest, harjutame kirjutama nende nimesid. Õpime selgeks kirjatähe T. Nüüd saame kirja panna mitmeid Eesti linnade nimesid. Jutustame muinasjuttu kolmest põrsakesest. Sigrid on väga põhjalik. Renek on kodust kaasa toonud oma raamatu. Tublid jutustajad on veel Triinu, Jaanus, Karel.
Loodusõpetuses on teemaks taimede kasvatamine. Vaatame töövihikust pildiseeriat kõrvitsa kasvatamise kohta. Nüüd on aga kõige õigem seda oma silmaga kaema minna. Paneme riidesse ja läheme aiandisse. Kaasa kutsume koolitädi Ilme. Tema on seal üle 25 a tööd teinud. Lahke pererahvas eesotsas tädi Ehaga näitavad kasvuhooneid. Kõige uhkemad on praegu võõrasemade taimed. Neid leidub igat värvi. Näeme ka päris-päris tillukesi lillelapsi. Kohtume Adeele vanaemaga ja Hedvika tunneb ka ühe onu ära. Isegi teisele korrusele saame ronida. Poistele tundub, et meeldivad lilletaimedest rohkem liikuvad lauad. Kaasa võtame 2 ämbritäit mulda. Nüüd saame sama tööd ise proovida. Koolimaja õuel täidame oma lillepotid mullaga. Selle töö jaoks on ka omad reeglid, ei ole sugugi ükskõik, kuidas seda teha. Tädi Ilme näitab ja õpetab, aitab ja abistab. Ka kastmisel on omad nipid. Lõpuks jagab õpetaja välja tomatiseemned. Need on nii tillukesed, et osad on enne potti jõudmist jõudnud juba peost ära kaduda. Igasse potti saab 3-5 seemet. Head soovid mõttes kaasa ja jääme lootma, et külv õnnestus.
Ilm läheb aina soojemaks. Jätkame õues. Toome siia oma toolid ja asume plastiliinist kevadõisi meisterdama lainepapile. Need, kes valisid kollase tausta, teevad sinililli, sinisele taustale tulevad lumikellukesed. Lõpuks saab valmis "lapitekk".
Nüüd tuleb küll korraks tuppa minna, sest sööki õue ei serveerita. Pärast aga kohe jälle õue tagasi. Võtame kaasa paksust paberist joonistusalused ( tänud Kareli emale ) ja söepliiatsid. Haide puukooli lähedal metsatukas seame end sisse ülaseid joonistama. Sellel lillel on hästi keeruline leht. Püüame seda paberile saada. Näpud lähevad aina mustemaks, mingil imelikul kombel ka mõned nina- ja lõuaotsad. Kellel pilt valmis, see kaob puude alla lilli noppima. Carmeni arvates on tal täitsa pruudikimp.
Mida soojemaks ilmad lähevad seda keerulisemaks lähevad lood riietumisega. Klassis tahetakse istuda paksude fliiside ja kampsunitega, aga õue läheks lühikese varrukaga. Aga riidekapid said täna küll uue, viisakama näo. Peale tunde oodati kino algust, toas mängiti arvutimänge, õues peitust ja ukakat. Pühapäeval lähevad võimlemispeole Carmen, Triinu ja Hedvika. Neil on veel täna trenn. Karel aga sõidab täna Tallinna korvpallivõistlustele. Adeele võttis tänase päeva kokku nii, et oli peaaegu nagu telekas õuesõpe. Aga oligi ju!

No comments: