Tuesday, April 22, 2008

22.APRILL

Täna oli meid veel 14 koolis, aga homme peaks olema juba terve klass koos. Adeele pole nii kaua koolis olnud, et kui korrapidaja Karel hakkas hommikul puudujaid nimetama, siis ei tulnud enam ta nimigi meelde.
Täna panime kirja oma mõtteid väikeseks või suureks olemise kohta.
Suured tahaks olla: Jaanus ( siis saab autoga sõita, tööd ja sporti teha ), Joonas( saan arvutis olla, ei pea ema-isa sõna kuulama )ja Karel ( saab tööd teha ja julgen koerte juurde minna ). Väikesed tahavad olla: Marta( siis saab mängida ja kauem magada ), Andra( saan sõpradega mängida ja ei pea tööl käima ), Greete ja Renek ( saab mängida ) ning Sigrid. Ka Triinu tahaks olla väike, sest siis saab mängida, ei pea tööl käima, aga kahjuks peab ema sõna kuulama. Mõlema head küljed leidsid üles: Mardo( väike - saan palju kommi ja mänguasju, suur - võid osta mida iganes tahad ), Mirjam( väike - saan rohkem mängida, ei pea tööd tegema, suur - saab meikida, saan olla nii palju vanaema juures ), Laura( väike - saab rohkem sõpradega olla ja mängida, suur - saab targemaks ja kiiremaks ), Carmen( väike - saab mängida, suur - saab öösel ja ükskõik millal ära olla, tööl käia, keegi ei käsuta, autoga ringi sõita ). Hedvika tahaks olla keskmine, sest siis saab peaaegu kõike - tööd teha ja lõbutseda.
Arutlesime ka selle üle, mille poolest poisid ja tüdrukud erinevad( peale välimuse ). Arvati nii:
* poisid ei ole nii kannatlikud, neid on raskem kasvatada, nad on sõnakuulmatud, kaklevad, on tavaliselt suuremad, jooksevad ja ronivad rohkem, mängivad rohkem arvutimänge.
* tüdrukud on nõrgemad, õrnemad, edevamad, kannatlikumad.
Mõne asjaga ei tahtnud tüdrukud nõus olla, eriti Hedvika.
Õpetaja luges ette luuletuse "Poisid" ja luuletuse "Tüdrukud". Ka kodus harjutasid poisid ja tüdrukud lugema erinevat lugu. Lugemisega ei jäänud õpetaja täna üldse rahule. Oli hästi palju vigu ja ebatäpsusi. Küll läksid read sassi ja ei peetud kinni lauselõpumärkidest. Kõige paremini tuli välja Jaanusel. Ka töövihikus oli poistel ja tüdrukutel erinev töö. Tüdrukud lugesid ja värvisid printsesse, poisid mereröövlit. Kiitus Carmenile, Hedvikale, Triinule, Laurale, Martale ja Jaanusele. Harjutasime veel S-tähe kirjutamist.
Matemaatikas oli lihtne tund, sest täiskümnele ühekohalise arvu juurde liitmine pole ju keeruline. Vead tulevad ainult tähelepanematusest. Nalja sai veidi tekstülesannetega. Vanaisa oli meil lõpuks noorem kui isa. Saime oma tööd kõik töövihikus valmis, kodus pole vaja midagi teha, jäi veel aegagi lisaülesandeid täita. Nende eest kiitus seekord Renekile, Mirjamile, Laurale, Joonasele, Jaanusele, Martale, Andrale, Triinule ja Carmenile.
Loodusõpetuse tunnis olime õues. Esialgu tuli õpetajal kõvasti veenda riidesse panijaid. Mõned tuli majja tagasi saata riideid juurde panema. Hiljem veenduti ise, et vaatamata päikesele pole õhk veel väga soe. Meie eesmärk oli otsida õitsvaid taimi kooli ümbrusest. Alustasime palliplatsil. Vaatasime kevadlilli piltidelt ja kirjutasime nende nimesid vihikusse. Siis läks otsimiseks. Esimesed õied avastas Joonas Staadioni 4 maja juurest. Seal õitsesid siniliiliad, margareetad ( naljamees pakkus Paks Margareeta ) ja Triinu tundis ära kauni kollase lille, kanakoole. Püüdsime selgust saada, mida see nimi tähendab. Tulbid oli veel pungas. Klubi juurest avastasime õitseva põõsa( forsüütia )ja puu ( paju ). Pajuurvad olid muutunud kollasteks ja karvasteks. Väikesed lehekesed olid ainult toomingal. Küll oli häda selle ära tundmisega! Klubi trepil panime kirja nähtud õied. Otsisime sealt ka nurmenukke. Need on alles päris väikesed "titad". Rõõmu tundsime kohatud liblikatest ja julgest metsvindist. Koolimaja trepil pottides nägime kauneid kollaseid lilli. Greete teadis hästi, et need on võõrasemad.
Toit maitses pärast õues käiku eriti hästi. Kohe peale sööki tõttasime uuesti õue. Kehalise tundi. Kõnniti ja joosti metsas. Tutvuti homse jüripäevajooksu rajaga. Mõni tuli tagasi punaste põskedega, Karel polnud isegi näost roosa. Kuigi oli esimeste hulgas silganud. Tüdrukud tõttasid veel trenni. Selline liikumisrohke päev!
Õpetaja korjas laudade alt kingi ja susse kokku. Riidekappidesse on ka kogunenud suured riidekuhjad. Ime, et hommikuti on veel kodus, mida selga panna. Reedel peame küll oma kapid ette võtma. Aeg talveriided koju toimetada!

No comments: