Wednesday, April 9, 2008

9.APRILL

Ilm oli täna hall ja vihmane. Õnneks polnud meeleolu meie klassis hall. Päev läks edukalt.
Esimeses tunnis kuulasime lugu "Sajandi torm". Sellest kirjutas kirjanik Harri Jõgisalu. Selline torm oli sel aastal, kui õpetaja sündis. Toonekured aimasid tormi ette ja kindlustasid oma pesa. Inimesed ei saanud lindude kummalisest käitumisest enne aru, kui torm nende majalt pool katust minema viis. Seejärel koostasime töövihikus ise jutukese tormisest metsast ja hätta jäänud kitsetallest. Lugesime lugu Uudust, kes päästis tormiga puu alla jäänud ilvesepoiss Tiidu. Rääkisime vanasõnast KUS HÄDA KÕIGE SUUREM, SEAL ABI KÕIGE LÄHEM. Selline "tormine" tund oli. Kõige ilusamad tähed olid Sigridi, Marta, Hedvika ja Kareli kirjalehtedel.
Inimeseõpetuse tund oli põnev, sest kaasa oli toodud asju, millega ise kodus tööd tehtud on. Carmen on küpsetanud muffineid, täpselt teadis kuidas see töö käib. Greetel ja Jaanusel oli kaasas svamm, millega nad on nõusid pesnud. Greete isal on selline tass, mille sisse ema käsi ei mahugi ja Greete saab selle ise puhtaks pesta oma väikese käega. Hedvikal oli uhke kollane tolmulapp, ta rääkis sellest, kuidas ta tolmu pühib. Martal oli kaasas heegelnõel, millega ta oskab heegeldamise tööd teha. Nägime oma silmaga, kuidas kett pikemaks sai. Joonas näitas rahakotti, sest tal oli eile poes käimise töö olnud. Renekil oli kaasas mõõdulint, millega ta on teinud mõõtmise tööd koos isaga. Sigridil oli selline tööriist, mida keegi polnud varem näinud, ka õpetaja mitte. Sellega oskas ta meile traati keerata. Seda tööd tuli tal kodus koos isaga koertele aia tegemise juures teha. Väga põnev! Kõik oskasid toredasti oma töödest rääkida. Laural olid kaasas isa tehtud tööd - nael, nagi, kapinupp. Tema on sepp ja oskab rauast toredaid asju meisterdada. Peaks ükskord Puraviku sepikotta külla minema ja seda põnevat tööd oma silmaga kaema. Koostasime kaks suurt mõistekaarti - EMA TÖÖD ja ISA TÖÖD. Need tulid välja sellised. Kõik olid hoolega ametis ja pakkusid oma mõtteid. Alustasime juttu mängudest ja mängimisest. Selgus, et ka suured mängivad pidudel erinevaid mänge. Paljud rääkisid õhinal, milliseid mänge nad koos oma vanematega on mänginud. Nimetati kabet, tsirkust, aliast, monopoli, malet, kaarte, ... Tundub, et paljudele emmedele-issidele meeldib arvutis kaarte mängida. Rääkisime ka kasiinodest ja raha peale mängimisest. Sellistele asjadele anti väga hävitav hinnang. Aga mänguautomaadid laevade peal pidid siiski põnevad olema.
Lõunasöögiks pakuti heeringakastet koorega. Olin valmis, et tuleb hakata veenma ja meelitama, aga söödi kenasti ja kiideti ka veel.
Kehalises said kiiruse ja osavuse eest kiita Greete, Karel, Jaanus, Sigrid ja Carmen. Nemad olid täna võitja meeskonnas.
Greete ja Jaanus said kooliarstilt kaks tilka rohtu keele peale. Mõlemad olid väga vaprad ja ei löönud üldse põnnama.
Arvutitunnis harjutasime suluta kaashääliku pikkuse määramist. Mänge oli kolm. Mõlemas tuli otsustada, kas häälik on lühike, pikk või ülipikk. Esimese mängu läbis puhtalt kolm last - Renek, Joonas ja Jaanus. Teine mäng oli veidi keerulisem. See õnnestus vigadeta läbi teha ainult Joonasel. Väga hea tulemusega lõpetasid veel Sigrid ja Karel. Kõige lõppu jätsime "magustoidu" - tähesegadiku, kust tuli leida ülipika suluta kaashäälikuga sõnu. Carmenile meeldis see nii väga, et mängis kohe mitu korda. Mõnele tuli anda väikseid vihjeid ja siis leitigi kõik sõnad üles. Pisut vaba mänguaega jäi ka üle. Poisid mängivad ikka oma "piupau" mänge, tüdrukud naudivad KIDPIX STUDIO võimalusi.


Ootame juba reedet, et reisile minna!

No comments: